διατροφικές οδηγίες

ΝΟΣΟΣ CROHN
print email Send to facebook Send to Google

nosos_crohn

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Οι διατροφικές οδηγίες για την νόσο του crohn ποικίλουν ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, τον εντοπισμό της φλεγμονής και τα συμπτώματα. Καθώς η νόσος του crohn χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα είναι συχνά δύσκολο για τον οργανισμό να απορροφήσει σε επάρκεια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζονται προκειμένου να λειτουργεί φυσιολογικά.

Επιπρόσθετα για ασθενείς με νόσο του crohn συχνά εμφανίζουν μείωση της όρεξης, η φτωχή διατροφή μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των εξάρσεων της νόσου. Κατά την οξεία φάση της νόσου το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα ογκώδη γεύματα μπορούν να αυξήσουν την διάρροια και τον πόνο.

Γενικά ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί μία καλά ισορροπημένη διατροφή επαρκή σε πρωτεϊνες, θερμίδες και ενέργεια. Η διατροφή θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τα συμπτώματα και τις επιπλοκές που εμφανίζονται.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΚΑΚΗ ΘΡΕΨΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΟΣΟ ΤΟΥ CROHN
Ανορεξία Φόβος πρόκλησης κοιλιακού πόνου
Δράση φαρμάκων
Έλλειψη ψευδαργύρου(απώλεια γεύσης)
Έλλειψη ηλεκτρολυτών(σε σοβαρή διάρροια)
Δυσαπορρόφηση θρ.συστατικών Φλεγμονή του βλεννογόνου
Μερική αποκοπή ή «by pass» του εντερικού σωλήνα
Συρίγγια
Σύνδρομο «blind loop»
Εντερικές απώλειες Αιμορραγία εσωτερικά του εντέρου
Σύνδρομο απώλειας πρωτεϊνών(protein losing enteropathy)
Άλλοι παράγοντες Ψυχολογικοί:κατάθλιψη
Κοινωνικοί: κόπρανα με έντονη ενοχλητική οσμή
Μεταβολικός ρυθμός; μεταβολές ως απάντηση σε χρόνια λοίμωξη φάρμακα και stress
Αυτό-επιβαλλόμενες δίαιτες

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Πλήρης και ισορροπημένη διατροφή
  • Επαρκής πρόσληψη υγρών προκειμένου να αντισταθμίζονται οι απώλειες(σε περίπτωση διάρροιας)
  • Λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων
  • Περιορισμός τροφών πλούσια σε φυτικές ίνες(δημητριακά ολικής άλεσης, ωμά λαχανικά και φρούτα, όσπρια και ξηροί καρποί)
  • Αποφυγή τροφών που έχει παρατηρηθεί (εξατομικευμένα)ότι χειροτερεύουν τα συμπτώματα της νόσου
  • Περιορισμός κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων όταν αυτά δεν γίνονται εύκολα ανεκτά(προσοχή στην επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D- παρότρυνση για τακτική φυσική άσκηση)
  • Καλή μάσηση της τροφής και αποφυγή κατάποσης του αέρα
  • Προσοχή σε θέματα που αφορούν την υγιεινή των τροφών (π.χ. καλό πλύσιμο χεριών και τροφών)προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος τροφογενών παθογόνων παραγόντων στον οργανισμό (που μπορεί ήδη να αντιμετωπίζει κάποια διάρροια)