διατροφικές οδηγίες

Συμβουλές σχετικά με την Ψωριασική Αρθρίτιδα
print email Send to facebook Send to Google

symvoules_gia_pswriasikh_arthritida

Να αποφεύγεις

  • μπαχαρικά (ιδίως τα καυτερά)
  • ξηρούς καρπούς
  • κρασί και οινοπνευματώδη
  • κορεσμένα λίπη (ζωϊκά λίπη, τηγανητά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος)
  • το στάρι, το καλαμπόκι και τα εσπεριδοειδή ενοχοποιούνται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου τα άτομα είναι αλλεργικά στα συγκεκριμένα τρόφιμα. Εάν εσύ δεν έχεις εντοπίσει να σε ενοχλούν, μπορείς κάλλιστα να τα καταναλώνεις

Να προτιμάς

  • ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο κολιός, η ρέγκα, η πέστροφα (με προσοχή στο extra λάδι κατά το μαγείρεμα)
  • ποικιλία φρούτων και λαχανικών (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά). Πολύ θρεπτικό λαχανικό για σένα είναι το μπρόκολο.
  • ελαιόλαδο αντί για σπορέλαια

Συμπληρώματα διατροφής που ίσως σε βοηθήσουν

  • βιταμίνη D3 (calcitriol)
  • ψευδάργυρος
  • αντιοξειδωτικά (βιτ C, βιτ.E, β-καροτένιο, σελήνιο)
  • ω-3 λιπαρά οξέα
  • γλουκοσαμίνη, χονδροϊτίνη
  • βρωμελαϊνη