11/1 2010
πρόσφατα άρθρα

Λοιπόν, από Δευτέρα ΔΙΑΙΤΑ..
print email Send to facebook Send to Google

apo_deutera_diaita Δημοσίευση άρθρου στις 11/1/2010 στο περιοδικό Αν

Πόσες φορές έχουμε μπει στη διαδικασία να πούμε ή να σκεφτούμε την παραπάνω φράση; Πόσες φορές το είπαμε και πραγματικά το εννοούσαμε αλλά στην πορεία απογοητευτήκαμε; Ας μην είναι Δευτέρα. Ας είναι Τρίτη ή Τετάρτη ή όποια άλλη μέρα επιθυμούμε για να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια για εμάς? τον εαυτό μας και μόνο.

Η ψυχολογία ενός ανθρώπου που μπαίνει στη διαδικασία της δίαιτας σε πρώτο στάδιο είναι μάλλον μπερδεμένη. Διαφορετικά, κανείς δε θα προβληματιζόταν για τη Δευτέρα. Εκτός και αν αναφερόμαστε σε εκείνο το μικρό ποσοστό ατόμων που ακολουθούν «στρατιωτική» πειθαρχία στα πάθη τους. Οι περισσότεροι όμως, ας το παραδεχτούμε, είμαστε επιρρεπείς στις «ατασθαλίες» με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε γρήγορα και το «αύριο» να μετατρέπεται σε «κάποια Δευτέρα».

Καταρχήν, μην απελπίζεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι πριν ξεκινήσουν την προσπάθειά τους για την εφαρμογή ενός ισορροπημένου διαιτολογικού προγράμματος, έχουν αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρουν. Απλώς άλλοι το ομολογούν και άλλοι όχι. Οπότε δεν είστε οι μόνοι και με βεβαιότητα δεν αποτελείτε εξαίρεση.

Αφήστε πίσω κάθε αρνητική σκέψη. Σε καμία περίπτωση δε σας βοηθάει να σκέφτεστε ότι η προσπάθεια που θα κάνετε είναι εις μάτην, επειδή στο παρελθόν δε φτάσατε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε μέρα είναι μία καινούργια μέρα. Αυτή τη φορά πιέστε τον εαυτό σας να πιστέψει ότι θα τα καταφέρετε.

Απομακρύνετε από τα ντουλάπια και το ψυγείο σας όποιο τρόφιμο πιστεύετε ότι σας βάζει σε πειρασμό. Αντικαταστήστε τα με μικρές ποσότητες υγιεινών τροφίμων, γιατί αναμφίβολα, πρέπει κάτι να «τσιμπάτε». Θα ικανοποιείτε μερικώς τις επιθυμίες σας, και δε θα αισθάνεστε τύψεις.

Κατά γενική ομολογία οι δύο πρώτες εβδομάδες της δίαιτας είναι δύσκολες. Και ναι, οι πειρασμοί είναι πολλοί, και ναι ενδεχομένως να υποκύψετε. Σε καμία περίπτωση μη σταματήσετε. Θεωρείστε το ως μία αδύναμη στιγμή και προχωρήστε. Είναι εφικτό!

Τέλος, το έχουμε ξαναγράψει και θα το ξαναγράψουμε μέχρι να καταστεί απόλυτα σαφές: «Μην επιτρέπετε σε κακόβουλα σχόλια να σας επηρεάζουν». Κανείς δε θα σας υποδείξει το τι μπορείτε να καταφέρετε. Και κανείς δεν είναι μέσα στο μυαλό σας για να καταλάβει πόσο πολύ επιθυμείτε να προσπαθήσετε αλλά και πόσο δύσκολο είναι. Μέσα σε όλα όσα ευχηθήκατε για τη νέα χρόνια, ευχηθείτε και να γίνετε εσείς και μόνο εσείς κυρίαρχος του εαυτού σας και της ζωής σας. Και όλα θα πάνε καλά!