16/10 2010
πρόσφατα άρθρα

Διατροφή & μνήμη
print email Send to facebook Send to Google

diatrofi_kai_mnhmh Δημοσίευση άρθρου στις 16/10/2010 στο περιοδικό Αν

Πιθανότατα, ήδη θα γνωρίζετε ότι μία διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινά λιπαρά οξέα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Γνωρίζετε όμως ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει και την ικανότητα μνήμης; Σύμφωνα με δεδομένα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας, συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά τρέφουν και διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθώντας σημαντικά την λειτουργία της μνήμης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ειδικότερα η Β6, η Β12 και το φυλλικό οξύ, προστατεύουν τους νευρώνες διασπώντας την ομοκυστεϊνη, ένα αμινοξύ το οποίο είναι τοξικό για τα νευρικά κύτταρα. Επίσης συμμετέχουν στην σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο και στον εγκέφαλο. (Πλουσιότερες πηγές: το σπανάκι και άλλα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το σπαράγγι, οι φράουλες, το πεπόνι, τα μαυρομάτικα φασόλια και άλλα όσπρια, τα εσπεριδοειδή, οι σπόροι σόγιας)

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε, και το β-καροτένιο, καταπολεμούν και εξουδετερώνουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που μπορούν να βλάψουν κύτταρα με πολλαπλούς μηχανισμούς δράσης πάνω σε βασικά βιομόρια, όπως τα λιπίδια της κυτταρικής μεμβράνης, οι πρωτεΐνες και το DNA. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά επίσης, βελτιώνουν την ροή του οξυγόνου από το σώμα στον εγκέφαλο. (Πλουσιότερες πηγές: τα μύρτιλλα και άλλα είδη μούρων, οι γλυκοπατάτες, οι κόκκινες ντομάτες, το σπανάκι, το μπρόκολο, το πράσινο τσάι, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα εσπεριδοειδή, το συκώτι)

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στον εγκέφαλο και συσχετίζονται με την γνωστική λειτουργία. Συγκαταλέγονται στα «υγιεινά λιπαρά οξέα», σε αντίθεση με τα κορεσμένα και τα trans - λιπαρά οξέα, μιας και μεταξύ άλλων, δρουν αντιφλεγμονωδώς και προστατεύουν από τις συνέπειες των υψηλών επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος. (Πλουσιότερες πηγές: τα ψάρια «κρύου νερού» όπως ο σολομός, η ρέγκα, ο τόνος και το σκουμπρί, τα καρύδια και το καρυδέλαιο, οι λιναρόσποροι και το λιναροσπορέλαιο)

Επειδή οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε έλλειψη Β12 και φυλλικού οξέος, ένα αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι μία καλή ιδέα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Επίσης, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (για κάθε ηλικία) μπορεί να βοηθήσει όσους δεν είναι πολύ «φίλοι» με το ψάρι. Ωστόσο πρέπει να γίνει σαφές ότι τα θρεπτικά συστατικά δρουν αποτελεσματικότερα όταν προσλαμβάνονται καταναλώνοντας τα τρόφιμα που τα περιέχουν, και όχι με την μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Για το λόγο αυτό πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να διευρύνουμε την γκάμα των τροφίμων φυτικής προέλευσης που καταναλώνουμε και να προτιμούμε τα λιπαρά οξέα που θα μας βοηθήσουν να καθαρίσουν και όχι να φράσσουν τις αρτηρίες μας. Ο εγκέφαλός μας θα μας ευχαριστεί, και δεν θα το ξεχάσει!