Γενικές διατροφικές οδηγίες για την Υπερουριχαιμία
1. Περιορισμός της συνολικής πρόσληψης πουρινών διαμέσου της διατροφής. (ιδίως κατά τις περιόδους έξαρσης επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας)
2. Αύξηση πρόσληψης υγρών (κυρίως νερό και χυμούς)
3. Μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (κρασί, μπύρα, ουίσκι κ.α.). (ιδίως κατά τις περιόδους έξαρσης επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας)
4. Αποφυγή υπερκατανάλωσης σε ημερήσια βάση καφέ, τσάι, σοκολάτας
5. Προσπάθεια μείωσης του βάρους εάν αυτό χρειάζεται. Ωστόσο, πρέπει να τονισθεί ότι η απώλεια βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά (0,5 - 1 κιλό/εβδ) για να αποφευχθούν εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας
6. Τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά. Ιδίως το βράδυ πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα και λιπαρά («βαριά») γεύματα ώστε να μην προωθείται ο σχηματισμός ουρικών κρυστάλλων.
7. Μείωση της πρόσληψης λιπαρών τροφών, και αποφυγή μεθόδων μαγειρέματος με χρήση μεγάλων ποσοτήτων ελαίων που απορροφούνται από τα τρόφιμα (π.χ. τηγανιτά)
8. Αύξηση κατανάλωσης ποικιλίας φρέσκων, ωμών λαχανικών και φρούτων
